Buitenspel voor kinderen: schilderen met krijt

Een snelle en eenvoudige manier om met je kinderen verf te maken met krijt

Op een warme zomerdag een tijdje terug had Victoria een vriendinnetje over om te spelen. De perfecte gelegenheid om eens iets nieuws uit te proberen om buiten te spelen met de kids. We hadden voordien al eens de muren beschilderd, maar deze keer besloot ik een stapje verder te gaan en samen met de kinderen verf te maken. Ze waren dolenthousiast! We gingen er allemaal zo in op dat ik vergeten ben om foto’s te nemen. Gelukkig heb ik wel wat foto’s van het mooie resultaat. 🙂

Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar geen zorgen, als drukke mama kies ik resoluut voor de snelle en eenvoudige dingen! Ik ga hier geen verbazingwekkend recept uit te doeken doen om verf te maken. Ik hou niet zo van tijdrovend en moeilijke dingen. Wat wij gedaan hebben, kostte ons vrijwel geen tijd en was even leuk (of zelfs leuker) dan het schilderen zelf. 

Voor deze buitenspel schilder activiteit heb je het volgende nodig:

  • Een hoop krijt in verschillende kleuren (ideaal als je nog wat restjes liggen hebt)
  • Iets om het krijt fijn te malen  (Ik heb daarvoor een vijzel met stamper gebruikt, maar je kan het net zo goed doen met een plastiek zak en hamer of zo)
  • Water
  • Vefborstels en verfpotjes, best meerdere zodat je de verschillende kleuren apart kan houden

Creatief met kinderen - buitenspel schilder activiteit

Om te beginnen werd het krijt fijngemalen in de vijzel totdat we fijn krijtpoeder hadden. Al het fijn poeder werd in aparte potjes bewaard zodat de kleuren gescheiden bleven. Om de beurt deden de kinderen elk hun deel van het fijnstampen. Ze waren echt dolenthousiast of het malen en sorteren van het krijt per kleur

Als opslag voor het poederkrijt gebruikten we thee kopjes van Victoria’s thee spel servies (Ik vond deze extra handig omdat de kinderen die goed konden vasthouden aan het hendeltje). Daarna deden we er water bij en gebruikten we d everfborstels om het te mengen totdat het min of meer de consistentie van verf had.

En meer komt er niet bij kijken! De kinderen waren klaar om hun buitenspel schilder activiteit te beginnen.

Creatief met kinderen - buitenspel schilder activiteit

Victoria en haar vriendin (5 en 6 jaar) spraken eerst af wat ze zouden schilderen en kozen uiteindelijk voor een feeënland met ene grote regenboog. Ondertussen was Lukas (3,5 jaar) al druk in de weer met zijn abstracte kunst.

Creatief met kinderen - buitenspel schilder activiteit

Het schilderen zelf heeft de kinderen zoet gehouden voor zo’n 30 à 40 minuten en nadien konden we de kunstwerken van de kinderen bewonderen op de muren van onze binnenplaats.

Creatief met kinderen - buitenspel schilder activiteit

Ik hoor je al denken “Oh nee, wat een vuile boel om op je muren te hebben!” Maar het opkuisen is, net als het schilderen, heel simpel. De gemakkelijkste optie is om de regen het werk voor jou te laten doen, zoals wij met onze vorige krijt muurdecoraties gedaan hebben.

Deze keer besloot ik een proactievere aanpak te nemen voor het opkuisen. Ik vulde een spuitfles met water en gaf die aan Lukas. Veel uitleg had hij niet nodig, hij begin direct vol enthousiasme het krijt weg te spuiten. Ik hielp hem met de plaatsen waar hij niet aan kon en niet veel later waren de muren terug proper. Voor Lukas was dit ook veel leuker dan de “laat de regen het maar doen” aanpak 🙂

Creatief met kinderen - buitenspel schilder activiteit

Deze hele buitenspel activiteit was heel lleeuk! Van het maken van de verf tot het opkuisen ervan heeft deze activiteit 3 kinderen bezig gehouden gedurende de ganse namiddag. 

Deze buitenspel activiteit stimuleert uiteraard de creativiteit van de kinderen, maar is net zo goed leerzaam op ander evlakken:

  • experimenteren met kleuren en het mengelen ervan om te zien welke nieuwe kleuren je kan maken
  • basis kiddie fysica: mengen van poeder en water totdat je de juiste consistentie bereikt, maar ook zelf zien dat de verf met meer water afloopt van de muur en sporen geeft, terwijl de consistentere versie een ander eeffect geeft

Ik raad je zeker en vast aan om dit zelf thuis ook uit te proberen. Als je niet zo veel zin hebt om je muren te laten beschilderen, kan je dit net zo goed uitproberen op een harde grond of een groot bord of stuk karton.

Laat me weten of je kinderen ook zoveel plezier beleven aan dit soort activiteiten. Of speel je op een andere originele manier met krijt?  

This entry was posted in Creatief en knutselen, Speelgoed, spellen en apps and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *