Onze top 10 favoriet huishoud speelgoed voor baby’s

Als je al een baby in huis hebt, dan weet je als geen ander dat baby’s alles vastnemen wat ze te pakken krijgen. Baby’s onderzoeken elk object dat ze vinden, en in het bijzonder die dingen die niet voor hen bedoeld zijn 🙂 Dit natuurlijk trekje van baby’s om alles te onderzoeken kan lastig zijn, maar je kan evengoed handig gebruik van maken. Lees verder voor een paar leuke ideetjes!

Voor een baby is er nog niet zoiets als speelgoed en niet-speelgoed. Alles is nieuw en de moeite waard om vast te pakken. Dit betekent dan ook dat je van zowat alles een speelgoedje voor je baby kan maken. Nu ja, alles zolang het maar veilig blijft en je het ok vind wat je baby er allemaal mee doet. De lijst van dingen in je huishouden die je tot baby speelgoed kan omdopen, is eindeloos. Hieronder geef ik je alvast mijn top 10 door van leuk huishoud baby speelgoed. Deze dingen hebben stuk voor stuk hun diensten bewezen voor mijn drie kinderen toen ze zo’n 6 à 18 maand oud waren!

Baby speelgoed - van huishoud dingen tot leuk baby speelgoed

  1. Rietjes: Werkt goed voor baby’s van 6 tot 9 maanden. Ze hebben de perfecte afmetingen voor baby handjes en ze kunnen buigen, plooien, leuke geluidjes maken, … Wat heb je nog meer nodig om je baby enkele uren bezig te houden? Als je baby iets ouder is, kan hij ook experimenteren met blazen en zuigen, eventueel in combinatie met een glas water om het leuker te maken.
  2. Lepels: Wow, ik kan volop lawaai maken door met de lepel op tafel te slaan 🙂 Ook leuk om op te bijten, er mee te zwaaien en – bij een metalen lepel – het als spiegel te gebruiken. Je kan ook verschillende soorten lepels geven (metaal, plastiek, hout, …) zodat hij de verschillende materialen kan voelen.
  3. Bekers: Vanaf 9 maand en ouder kan je baby volop oefenen om de bekers in elkaar te steken en terug uit elkaar te halen. Je gebruikt hiervoor best bekers van hard plastiek of hard karton (zeker geen glas). Bekers uit minder stevig plastiek zijn ook ok, maar je baby zal die snel kapot maken.
  4. Tupperware potten: Gelijkaardig aan de plastiek bekers, zeker als ze verschillende afmetingen hebben. Bovendien kan je baby de deksels erop zetten en er terug afhalen.
  5. Ijsblokjes: Dit geeft natuurlijk een wat natte boel, maar baby’s zijn vaak dol op de sensatie van koud, glibberig ijs. Als je wat wild wil gaan, kan je voor het invriezen een beetje kleurstof toevoegen voor extra kleur effect.
  6. Een zakdoeken doos: Geef een doos met zakdoekjes aan je baby en de kamer ligt al snel vol met doekjes, baby’s zijn er dol op en weten van geen ophouden 🙂 Als je het niet zo rommelig wil, neem dan een lege doos waarin je een selectie willekeurige dingen steekt. Baby’s steken graag hun handjes door de opening om te ontdekken wat er in de doos zit.
  7. Kartonnen dozen: De mogelijkheden met kartonnen dozen zijn eindeloos. Ben je het beu dat je baby overal kruipt waar hij niet mag gaan? Zet hem in een lage kartonnen doos met wat speelgoed en hij zal garantie een tijdje op zijn plaats blijven!
  8. Oude kranten en magazines: Voordat je een oude krant weggooit, geef ze eerst eens aan je baby. Is het niet leuk om de pagina’s één voor één uit te scheuren en rond te gooien? Let wel op dat je baby de krant niet begint op te eten!
  9. Vergiet: Vergelijkbaar met de tupperware potjes, maar dan in groter formaat en meg gaatjes in, leuk! Je kan ook dingen door de gaatjes steken of je baby stimuleren dat te doen.
  10. Tablet: Een tablet vergt natuurlijk de nodige voorzichtigheid, je blijft er beter bij en legt de tablet op de grond om ongelukken te voorkomen. Doe een foto album open met foto’s van de familie en laat je baby door de foto’s bladeren en geniet van de herkenningsgeluidjes die hij maakt. Ideaal ook om je baby de namen van alle familieleden aan te leren.

Ik ben er zeker van dat er tal van andere, veilige, huishoud dingen zijn die je kan gebruiken als baby speelgoed. Welk huishoud speelgoed vindt jouw baby het leukst? 

Lees ook onze andere artikels over spelen met baby’s:

3 leuke speeltips voor babies Baby speeltijd – 3 speeltips om te doen met kleine baby's

Onze top 20 baby speelgoed Top 20 baby speelgoed

Zelfgemaakt baby speelgoed Eenvoudig zelfgemaakt speelgoed voor baby's!

This entry was posted in Opvoeding en andere, Speelgoed, spellen en apps and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *