Eenvoudig zelfgemaakt speelgoed voor babies!

Met een goede selectie ‘echt’ speelgoed kan je je kinderen natuurlijk ook eductief stimuleren (daarom ook dat we een eigen online speelgoedwinkel begonnen zijn). Bovendien volstaat het om het speelgoed te kopen en je kan beginnen. Maar er is ook een hele wereld van ontdekkingen die je je baby kan geven met simpele huishoud dingen! En geloof me, het kan heel leuk zijn en het geeft voldoening om je kind enthousiast met je zelfgemaakt speelgoed te zien spelen.

Hieronder toon ik 6 ideeën om zelf eenvoudige speeltjes te maken voor je baby. Als dat niet zo je ding is, kan je ook de artikels lezen over ons favoriet speelgoed voor babies en 3 baby speeltips

Zintuiglijke ontdekkingsdoos
De ideale activiteit als je baby net kan zitten maar nog niet kruipen of stappen. Op die leeftijd zijn ze vaak gefrustreerd als ze niet aan hun speeltjes kunnen. De oplossing: Zet je baby samen met de speeltjes in een doos.
zintuiglijke ontdekkingsdoos

Je neemt best een lage, ruime kartonnen doos. Zet er je baby in en vul de doos dan op met allerlei objecten van verschillende kleuren en materialen. Je baby kan dan alles gaan ontdekken, de dingen één per één opnemen, ze onderzoeken en dan wegsmijten. Veelal komen ze toch terug in de doos terecht, dus je baby zit goed voor eindeloos ontdekkingsplezier.

Ideale objecten zijn onder andere lepels, rietjes, een washandje, tandenborstel, stukjes stof, … en je kan er natuurlijk ook wat ‘echte’ speelgoedjes en teddyberen tussen steken.

Contrastrijke patronen
Dit werkt fantastisch voor kleine babies, van pasgeborenen tot 4 maand of zo. Ze kunnen nog geen speeltjes vastnemen, maar kunnen er wel gefascineerd naar kijken. Hoe meer contrast (bvb zwart-wit) hoe beter het werkt. En het leuke is dat er tal van websites zijn waar je ideeën kan opdoen en patronen kan downloaden om af te printen. Kijk zeker ook eens naar onze post van vorig jaar waarin we een aantal zwart-wit speeltjes en ideeën opgelijst hebben.

Flessen ratelaars
Een klassieker, zeker, maar werkt nog steeds fantastisch.
zelfgemaakt speelgoed  ratelaar voor babies

Je kan de plastiek fles opvullen met droge rijst, steentjes of een andere materiaal. Is je baby nog klein, neem dan een klein flesje en duw het een beetje plat zodat de kleine baby handjes de fles beter kunnen grijpen.
Liever geen ratelaar? Vul dan de fles met een beetje water of zand. Dat geeft midner lawaai, maar is net zo leuk. Je kan ook een beetje kleurstof toevoegen voor extra effect.

Een baby-huisje van een kartonnen doos
Als je een grote doos hebt (bijvoorbeeld van een wasmachine, frigo of zo) smijt die dan niet meteen weg. Op een paar minuutjes maak je er een super huisje van waar je baby uren plezier aan zal hebben. Ideaal voor babies die al kunnen kruipen zodat ze het huisje helemaal kunnen ontdekken. Een tijdje geleden maakte ik met Victoria (4 jaar) een huis van een kartonnen doos en baby Elena (toen 11 maand) bleef er maar in en uit kruipen!
baby-huisje van een kartonnen doos Heb je geen grote kartonnen doos? Geen probleem, er zijn tal van andere mogelijkheden om een stulpje voor je baby te maken. Neem bijvoorbeeld een droogrek en leg er aan paar lakens of dekens over. baby-huisje van een droogrek

Ballonnen
Als je de vorige ideeën teveel werk vindt, dan is dit ideaal voor jouw. Dat grote kinderen dol zijn op ballonnen is geen geheim, maar heb je er al eens één aan je baby gegeven? Mijn kinderen spelen met ballonnen vanaf 3 maand oud. Als je bij een baby van 3 maand een ballon in het babypark legt, dan begint ze dolenthousiast met armen en benen te bewegen (zoals alleen babies dat kunnen doen 🙂 ). Door al die beweging springt de ballon heen en weer in de babybox, wat dan weer tot extra plezier leidt!
baby spel idee-ballonnen

Vanaf 6 maand beginnen babies de ballonnen ook vast te grijpen, eraan te voelen en erin te krassen en grijpen wat leuke geluidjes maakt. Ik vond ook dat het de baby stimuleert om te bewegen, of toch te proberen, zoals draaien en kruipen om de ballon te proberen te pakken.

Zeepbellen
Nog zo’n ideetjes die typisch met kleuters gedaan wordt, maar waar ook een kleine baby volop van kan genieten. Blaas wat zeepbellen dicht tegen het gezcihtje van je baby en zie hoe ze de bellen aandachtig met haar ogen volgt en ze probeer te grijpen. Van tijd tot tijd springt er wel ene kapot op haar gezicht of haar handjes, puur plezier!
Deze activiteit hebben we jammer genoeg zelf pas ontdekt toen onze oudste al een schoolgaande kleuter was. Toen zij buiten met zeepbellen speelde, merkten we op dat haar baby broertje er ook laaiend enthousiast over was.

Er zijn nog tientallen ideeën waar ik het over kan hebben, maar ik ben al blij dat je tot hier bent blijven lezen 🙂 Ik heb me ook beperkt tot de ideeën die heel eenvoudig en simpel zijn. Ik hoop dat je er wat inspiratie uit kan halen voor leuke activiteiten met jouw baby.

Als je de smaak de pakken hebt en zin hebt in meer van dit, raad ik je aan om eens op deze sites te kijken voor extra ideetjes (engelstalig):

This entry was posted in Creatief en knutselen, Speelgoed, spellen en apps and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *