Hoe maak je van rijst een leuke ontdekkingsdoos voor babies en peuters?

Het is al enige tijd geleden dat we onze laatste zintuiglijke activiteit gedaan hebben met gekleurde spaghetti. De kinderen vonden dat toen zo leuk dat ik het dringend tijd vond om een nieuwe zintuiglijke activiteit te doen.

Deze keer geen pasta, maar wel een zak goedkope rijst in een transparante doos. Daar heb ik dan een hoop decoratieve overblijfselen van de kerstperiode bij gedaan, zoals glitter, blinkende sterretjes, pompons, een kleine bel en nog een hoop andere dingen. De doos was bedoeld voor mijn 2 oudste kinderen, maar uiteindelijk heb ik de jongste er eerst op losgelaten. Jongens, wat een plezier!

zintuiglijke rijst activiteit voor kleine kinderen en babies

Elena (1jaar) was meteen geïnteresseerd en kwam alles inspecteren.

zintuiglijke rijst activiteit voor kleine kinderen en babies

Eerst heeft ze het belletje eruit gehaald en het als rammelaar gebruikt. Daarna begon ze de rijst te onderzoeken. Ze probeerde die vast te houden in haar vuist en keek gefascineerd hoe de rijst tussen haar vingertjes door terug in de doos viel. Dat was zo fascinerend dat ze het opnieuw en opnieuw deed.

zintuiglijke rijst activiteit voor kleine kinderen en babies

Op het laatste begon ze ook de kleine objecten van tussen de rijst te zoeken, om ze dan van de éne hand naar de andere te geven en terug. (Opgelet, je blijft best wel bij je baby zitten om te vermijden dat ze de kleine spulletjes in haar mond steekt).

Ze is een goed uurtje zoet geweest met het ontdekken en goedkeuren van de doos, voordat ik ze mocht doorgeven aan haar oudere broer en zus 🙂

Nu vraag je je af: “Had je dan niet veel vuiligheid met die rijst op de grond en zo?” Daar had ik me inderdaad aan verwacht, maar die vrees was onnodig. De enkele korreltjes rijst die naast de doos beland waren, had ik in geen tijd met de stofzuiger opgekuist.

Deze zintuiglijke activiteit is leuk, en ook goed voor de ontwikkeling:

  • Fijne motoriek: Babies kunnen hierbij oefenen om kleine objecten te grijpen, vast te houden en door te geven van de ene hand naar de andere.
  • Zintuiglijke ontwikkeling: Deze activiteit ontwikkelt vooral het gevoel, door het betasten van objecten met diverse texturen.
  • En deze activiteit stimuleert de nieuwsgierigheid en de ontdekkingszin van babies terwijl ze in de doos op zoek gaan naar allerlei objecten.

Bovendien heb je voor deze zintuiglijke activiteit niet veel nodig. Naast de transparante doos en een zak rijst kan je om het even wat gebruiken als ontdekkingsobjecten.

 

This entry was posted in Creatief en knutselen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *