Knutsel je eigen ridder schild van karton

Als je kinderen elkaar achterna zitten met om het even welke – als zwaard uitziende – stok, dan weet je dat het tijd is om een echt zwaard en schild in elkaar te knutselen.

En dus heb ik er werk van gemaakt om ons eigen ridder schild te knutselen. 

Maak je eigen ridder schild van karton En het kartonnen zwaard zal later ook nog wel volgen … 🙂

Om zelf een ridder schild te knutselen heb je het volgende nodig:

  • Eén of twee grote stukken sterk karton
  • Een stuk riem of lint voor de handgreep
  • Een pen of potlood
  • Een schaar of mes
  • Optioneel voor de decoratie: zilver plakband, verf, lijm, knutsel edelstenen, gekleurd papier, …

Is het jouw ook al opgevallen hoeveel verschillende soorten ridder schilden er bestaan? Je hebt ronde, vierkante, ovale, driehoekige en nog andere creatieve vormen. Ik had geen goesting om teleurgestelde kinderen te hebben omdat ze een “ander” ridder schild wilden. Dus heb ik hen maar direct zelf laten kiezen.  

Lukas en Victoria hebben dat onderling kort besproken en toonden me dan een tekening van een vorm zoals op de foto hieronder. Ik heb dat dan in het groot opnieuw getekend en na hun akkoord konden we er aan beginnen.

Maak je eigen ridder schild van karton

Tip: Als je wil dat jouw ridder schild symmetrisch is, vouw dan eerst het papier in 2 en teken een half schild, vetrekkende vanaf de vouw. Snij de vorm dan uit en als je het papier terug openklapt, heb je een mooie symmetrische vorm voor jouw ridder schild.

Aan de hand van het patroon op papier, tekende ik de vorm op het stuk karton. Na wat knip- en snijwerk was het eerste ridder schild een feit.

Tip: Als het karton niet zo stevig is, kan je meerdere schilden maken en ze dan op elkaar lijmen of plakken om een stevig schild te maken. Ik heb dat ook zo gedaan en 2 stukken karton gebruikt voor ons ridder schild.

Voor het tweede schild deed Victoria het teken- en knipwerk op basis van de vorm van de eerste die we al gemaakt hadden. Victoria vond dat fantastisch, maar na een tijdje heb ik het snijwerk overgenomen. Voor haar kleine vingers was het nog wat moeilijk om door het karton te snijden en ik had ook niet veel zin in ongelukjes en sneetjes in de vingers.

Maak je eigen ridder schild van karton
Daarna gingen mijn twee jongste artiesten aan het werk met de verf en borstel. Aan Lukas de eer om het kleur te kiezen en … rarara wat is zijn favoriet kleur?

Elena vond het schilderen ook wel leuk, maar wou precies toch iets meer. Dus besloot ze maar om haar handen vuil te maken, letterlijk dan, en haar vingers als verfborstel te gebruiken 🙂

Maak je eigen ridder schild van karton
Toen de verf droog was, was het tijd voor de handgreep. Ik sneed daarvoor 2 sneden in het karton en Lukas stak er het stukje riem door. De eindjes heeft hij aan elkaar geniet. En dat was precies wel leuk want hij bleef maar doorgaan. Tja, waarschijnlijk wou hij er echt zeker van zijn dat het niet zou opengaan 🙂

Maak je eigen ridder schild van karton

We hadden nu dus twee kleurrijke schilden waarvan eentje met handgreep.

Maak je eigen ridder schild van karton

We hebben daarna de twee schilden aan elkaar geplakt met zilver plakband. Om beurt hielden we de schilden vast, terwijl de anderen de stukken plakband vast plakten.

Maak je eigen ridder schild van karton

Als extra versiering hebben de kinderen in het midden nog een rode schoppen-vorm geplakt. En Lukas stond al te springen om met zijn ridder schild te spelen.

Maak je eigen ridder schild van karton

Maar de volgende dag besloot hij nog wat extra versiering aan te brengen. Hij plakte op de rand een reeks knutsel edelstenen.

Maak je eigen ridder schild van karton

Nu was het ridder schild echt klaar!

Maak je eigen ridder schild van karton

De kinderen waren trots op hun schild, maar dan vroeg Victoria: “Maar mama, waar is het zwaard? Hoe kunnen we tegen de slechte boeven vechten als we geen zwaard hebben?”

Ja … ze heeft een punt, dus ik zal er niet onderuit kunnen dat we nog een zwaard moeten knutselen bij het schild. Maar dat is voor een volgende keer … 

This entry was posted in Creatief en knutselen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Knutsel je eigen ridder schild van karton

  1. Jess says:

    What a neat idea! 🙂

    Thanks for joining the Link Up this week!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *