Knutselen met kleuters: van kartonnen doos tot kasteel (bis)

Een tijdje geleden hebben we veel plezier beleefd met de kinderen bij het knutselen van ons eerste kasteel uit een kartonnen doos. Victoria vond het toen zoooo leuk dat ze het ganse verhaal in geuren en kleuren aan Laura, een speelkameraadje, verteld heeft. De volgende keer dat Laura op bezoek kwam, moest er absoluut weer een kasteel gemaakt worden. Eentje voor Laura om mee naar huis te nemen.

De eerste keer was al reuzeleuk en nu was het nog leuker. Waarom? We hebben het een beetje anders aangepakt …

Kasteel knutselen van een kartonnen doos

Het knutselproces was nog steeds min of meer hetzelfde als vorige keer. Het verschil zat erin dat ik de meisjes deze keer veel meer hun eigen ding liet doen. De vorige keer had ik zelf een groot deel van het kasteel getekend om zeker te zijn dat het er als een kasteel zou uitzien. Deze keer liet ik de meisjes vrijuit hun tekentalent toepassen en oefenen om rechte lijnen maar ook mooie bogen voor de ramen te tekenen. 

Samen het kasteel tekenen op de kartonnen doos

Met mijn volwassen verwachtingen wit ik natuurlijk dat ik alles nog kon bijsturen bij het knippen, want deed ik nog steeds zelf. Maar eigenlijk heb ik niet echt veel moeten bijsturen.

Nu mijn vertrouwen in de creatieve talenten van de meisjes een stuk hoger lag, heb ik hen ook het schilderwerk helemaal zelf laten doen. Het duurde dan natuurlijk allemaal wat langer, er kwam wat meer vuiligheid bij te kijken en er kwam heel wat meer roze aan te pas dan wat ik zelf zou gedaan hebben 🙂 Maar het eindresultaat mag er zeker en vast zijn en de meisjes vonden het heel leuk!

Plezier bij het knutselen van een kasteel

En voor mij was het nog maar eens duidelijk dat je beter niet teveel tussenkomt als je kinderen creatief bezig zijn. Ik kan ze maar beter zelf alles laten ontdekken en uitproberen op hun eigen manier. Het belangrijkste bij knutselen is ten slotte te experimenteren en zich te amuseren!

 

This entry was posted in Creatief en knutselen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *