Een eenvoudig kasteel knutselen met kleuters

Voor Victoria’s verjaardagsfeestje hebben we een hele collectie prinsessen van papier gemaakt. Maar prinsessen horen thuis in een kasteel, dus besloot ik (in een optimistische bui) om ook een serie kastelen van papier en karton te knutselen. Ook deze knutsel activiteit heb ik met tien kleuters gedaan, dus het moest eenvoudig blijven. Daarom heb ik het beperkt tot een simpel kasteel knutselen met 4 muren en 1 toren.

Knutselen met kleuters - kasteel knutselen van karton

De bedoeling was ook dat elk kindje zijn prinses en kasteel mee naar huis kon nemen. Dus het moest snel genoeg gaan dat elk kindje klaar was. Gelukkig heb je hiervoor niet veel materiaal nodig en kan je voor de voorbereiding een aantal dingen online vinden:

  • Ik heb de afbeeldingen voor de muren van deze site geleend, en ze dan per 4 op A3 papier afgedrukt. Het knippen liet ik aan de kindjes over.
  • Een hoop pizza dozen werden verknipt tot rechthoeken om de muren te verstevigen.
  • De toren werd gemaakt van een combinatie van een WC rolletje, een afgedrukte muur en een rood papier voor het dak.
  • De kleuters hebben dan nog de onderdelen samengelijmd, de poort eruit geknipt en alles in elkaar gezet.

Knutselen met kleuters - kasteel knutselen van karton
Om de kasteelmuren in elkaar te zetten, moet je in elke muur 2 sneden maken. In de helft van de muren knip je van bovenaf tot halfweg, in de andere helft knip je van onderaan tot halfweg. Daarna kan je de muren mooi in elkaar schuiven.
Knutselen met kleuters - kasteel knutselen van karton
Ik heb op dezelfde manier 2 sneden gemaakt in de toren zodat ik die over de muren kon schuiven. De toren helpt ook om extra stevigheid te geven aan het volledige kasteel.

Dit kasteel knutselen vergt wel een beetje voorbereiding, in de zin dat je de muren op voorhand moet afdrukken. Het maken van het kasteel zelf is heel eenvoudig!
Knutselen met kleuters - kasteel knutselen van karton

We hebben deze knutselactiviteit gedaan met tien kinderen tussen de 3,5 en 5 jaar oud en het is al met al vrij vlot verlopen. Ik moest er natuurlijk wel constant bij blijven om een handje toe te steken.

Als je een kasteel wil maken met 1 of 2 kleuters, kan je ook meteen een meer complex kasteel maken met meer hoeken, torens, ramen, … Daar zijn ze garantie een tijdje zoet mee !

Knutselen met kleuters - kasteel knutselen van karton
Dus als je een prinses, prins of ridder wil maken … overweeg dan ook eens om een kasteel te knutselen. Zo heeft je kleuter een leuke set om mee te spelen.

Als je op zoek bent naar een groter kasteel, lees dan ook eens onze vorige artikels waar we een kartonnen doos omtoveren tot een kleurrijk kasteel!

This entry was posted in Creatief en knutselen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *