Baby speeltijd – 3 speeltips om te doen met kleine babies

Ons derde mini-mensje is al geen baby meer. Ze wordt zo stilaan een stevige peuter. Dus voordat ik definitief vergeet hoe het is om een baby in huis te hebben, wil ik graag enkele artikels wijden aan babies en baby activiteiten.

Spel ideetjes voor babies, ons favoriet baby speelgoed, enkele tips om voor moeilijke baby momentjes, … Dit en nog wat meer dingen die we onderweg ontdekt hebben, maar misschien graag op voorhand geweten hadden. Je leest er alles over in de komende weken. 

Onderwerp voor vandaag zijn drie willekeurige baby speeltips die ik voor elk van onze 3 kinderen leuk en nuttig vond.

(1) Mee spelen met de grote!
Eén van die dingen die onze babies het meest fantastisch vonden, is om mee te doen met de grote mensen of de grotere broers en zussen. Hoewel ze duidelijk nog niet veel kunnen meedoen, zijn ze gefascineerd door wat er rondom hen gebeurd. Met een oudere broer of zus heb je ook nog eens je eigen handen vrij. Onze oudsten vonden het super om hun kleine zusje mee te betrekken in wat ze deden. Het feit dat kleine zus hun speelgoed niet kon afpakken was hier vast en zeker ook een reden toe 🙂 Hieronder zie je hoe Lukas (toen 2,5 jaar) een boekje leest samen met baby Elena (toen 4 maand).

baby spel idee - een boek lezen met oudere broer

(2) Venster- of spiegelkijken!

Door het raam kijken … is dat niet at saai? Waarschijnlijk wel, maar niet zo voor een baby. Zijn leefwereld is veelal beperkt tot binnen en wat er allemaal buiten gebeurd is dan ook razend interessant. Ik vond vaak dat dit een bijna therapeutisch effect had.

Als één van de kleintjes een moeilijke periode had, dan nam ik ze vaak naar het raam om te kijken wat er allemaal op straat gebeurd (dit vergt natuurlijk wel een raam met een kijk op straat, liefst een drukke straat). Ik keek samen met mijn baby naar wat er buiten gebeurde, wees naar dingen, beschreef ze, gaf ze een naam, … en had het gevoel een ‘goed gesprek’ te hebben met mijn kind.

Als er geen goed raam voorhanden is, probeer dan eens je baby voor een spiegel te zetten en zie wat er gebeurd. Hieronder zie je Victoria (toen 8 maand) die tegen haarzelf praat in de spiegel.
baby spel idee - venster of spiegelkijken

(3) Tijd om te praten … een heuse dialoog
Nu we het toch al over praten hebben, waarom er niet een heuse dialoogmet je baby van maken? Je kan dit op verschillende manier doen, afhankelijk van de leeftijd:

  • Je kent het aloude advies wel dat het goed is je baby te imiteren en je baby jouw te laten imiteren. Het geluid van je baby herhalen heeft haar de mogelijkheid het terug te horen en haar ‘spraak’ te oefenen. En zo kan je met je baby van 3 maand al een ‘goed gesprek’ hebben 😉
  • Babies houden ook van patronen en voorspelbare dingen. Je kan hier met je baby van 6 maand of meer handig gebruik van maken. Zo blaas ik soms op Elena’s gezicht of kietel ik haar nadat ze iets bepaalds doet. Het leert haar over actie-reactie, maar laat haar ook toe zelf te bepalen wanneer ze wil spelen en wanneer ze er genoeg van heeft.

baby spel idee - babypraat met oudere broer of zus
Ik hoop dat ik je zo wat gemotiveerd heb voor wat gesprekstraining met je baby 🙂

Binnen een paar dagen ben ik terug met een hoop ideeën over hoe je huishoud spullen kan omtoveren tot leuke ontdekkingsspeeltjes voor je mini-ontdekker-baby!

This entry was posted in Opvoeding en andere, Speelgoed, spellen en apps and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *