Schilderen met kinderen zonder knoeiboel, al eens met knikkers geprobeerd?

Mijn kinderen zijn dol op schilderen, en ik zie ze graag schilderen, maar wat een knoeiboel dat soms wordt! Water spletst op de tafel, vuile verfborstels vliegen in het rond, … en je bent al blij als het merendeel van de verf op het papier terecht komt en niet op het tapijt. Klinkt bekend in de oren? Wat als je je kinderen zou kunnen laten schilderen zonder knoeiboel?

Ik heb voordien al met succes een proper type verfborstels uitgeprobeerd. Maar ik ben nog blijven doorzoeken naar leuke innovatieve schilder-ideeën. Recent heb ik een nieuwe techniek uitgeprobeerd. Iets eenvoudig, iets anders en … zonder knoeiboel! Doe je mee? Al wat je nodig hebt voor deze knutsel activiteit is een lage kartonnen doos, enkele knikkers, papier en vloeibare verf.

Kind schildert met knikkers in een kartonnen doos

Als doos heb ik een cornflakes doos genomen (maar elke lage kartonnen doos is goed), ik heb er wat plakband rondgedraaid om ze goed dicht te maken en er dan één van de grote vlakken uitgesneden. Daarna mogen alle ingredienten in de doos. Eerst het blad papier, er dan wat verf op spuiten en er de knikkers bijvoegen. Vitcoria (4,5) had meteen door wat ze daarmee moest doen.

schilderen met knikkers in een kartonnen doos

Door de kartonnen doos heen en weer te bewegen, rollen de knikkers door de verf en laten ze verfsporen na op het blad papier.

schilderen met knikkers in verschillende kleuren

Als het eerste blad vol was, heb ik het vervangen door een nieuw, en dan nog één, en nog één, en … Totdat we een hele collectie kleurrijke kunstwerkjes hadden. Die komen later zeker nog van pas voor andere knutsel activiteiten.

schilderen met knikkers kunstwerken

Victoria was zo enthousiast dat ze meer en meer knikkers in de kartonnen doos deed. Op het eind hadden we een compleet legertje knikkers in de doos (wat me meteen geleerd heeft om de volgende keer de voorraad knikkers weg te steken voor we beginnen)

schilderen met knikkers voor kinderen

Dit is zo een eenvoudige knutsel activiteit en zo leuk dat Victoria er op stond om door te gaan totdat alle verf op was. Gelukkig had ik kleine potjes verf genomen, anders waren we de hele dag bezig geweest!

Wat denk je? Is dit verven met kinderen zonder knoeiboel?

Ik ben overtuigd van wel, onder voorwaarde dat je 2 dingen afspreekt met je kinderen:

  1. Geen handen in de doos om te schilderen (dat was natuurlijk het eerste wat Victoria wilde doen)
  2. Afspreken om de doos niet te enthousiast te schudden want de knikkers kunnen zullen uit de doos springen en sporen op het tapijt achterlaten (gelukkig had ik dat snel door en heb ik alles meteen opgekuisd zodat ik geen vlekken heb)

Heb jij al eens met knikkers geschilderd? Zo nee, probeer het zeker eens uit en laat ons weten wat jij en je kinderen er van vonden. Heb je het proper kunnen houden? 🙂

This entry was posted in Creatief en knutselen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *