Van een krabbel tot een creatief tekenspel voor kinderen

Ben je op zoek naar een creatieve activiteit voor je kinderen die geen voorbereiding vergt? Alles wat je nodig hebt voor dit eenvoudig tekenspel, is een krabbel op een blad papier!

Neem een blanco blad papier, een pen of potlood, een dosis verbeelding en je bent klaar om te beginnen. Ik heb dit tekenspel een tijdje terug met de 2 oudste kinderen gedaan en het was SUPERleuk.

Creatief tekenen met kinderen - een tekenspel op basis van een krabbel

Voor een leuke krabbel tekensessie begin je zo: Neem een blad papier en knip of scheur het in 2 of 4 stukken (je kan ook index kaarten gebruiken). Teken dan een willekeurige krabbel op elk stukje papier. Geef deze dan aan je kind en daag haar uit om op basis van de krabbel een tekening te maken. Op die manier stimuleer je jouw kind om creatief te denken en voort te bouwen op een bestaand afbeelding. Begin de eerste keer met een eenvoudige krabbel en je kan het gaandeweg moeilijker en moeilijker maken.

Om het extra leuk te maken, maakte ik soms op 2 of 3 stukjes papier dezelfde krabbel. Ik daagde Victoria dan uit om, vertrekkende van dezelfde krabbel, 2 of 3 verschillende tekeningen te maken.

De eerste keer begon ik met 2 ovalen. Deze keer deed ik zelf ook mee om het voorbeeld te geven aan Victoria. Ik maakte er een gezichtje van, en zoals je ziet ben ik niet direct een groot tekentalent :-). Victoria maakte een strand tafereel waarbij twee lieveheersbeestjes aan het zonnen zijn. De zon, de zee en zelfs de parasol heeft ze er ook nog bijgetekend.

Creatief tekenen met kinderen - een tekenspel op basis van een krabbel
Nadien liet ik Victoria alleen verder doen en zo had ik mijn handen vrij om een aantal huistaken te doen.

Op basis van een gekrulde lijn tekende Victoria eerst een struik met rode appels en een jongen die zich erachter verstopt. Op de tekening zie je ook nog de zon, een paddestoel huisje en een volledig ingericht mollenhuis onder de grond :-). Rechts de tweede tekening waarbij de krullijn de rook vormt die uit een paddestoel huis komt. Ditmaal maakte ze er een nachtelijk landschap van met een hemel vol sterren en een volle maan!

Creatief tekenen met kinderen - een tekenspel op basis van een krabbel

Daarna gaf ik haar 2 kaarten met een gebogen lijn. De ene keer vormt de lijn de wandelstok van een oude vrouw (opnieuws inclusief het volledig ingerichte mollenhuis 🙂 ). De tweede keer werd het een stuk van de vleugel van een kleurrijke vlinder.

Creatief tekenen met kinderen - een tekenspel op basis van een krabbel

Voor de laatste krabbel-tekensessie gaf ik haar 3 blaadjes met dezelfde gebogen lijn. Twee ervan werden omgetoverd tot een jongen en een meisje, de derde werd een heuse spoorlijn.

Creatief tekenen met kinderen - een tekenspel op basis van een krabbel

Lukas (bijna 4) deed eerst ook mee met het spel, maar gaf al snel op en tekende uiteindelijk gewoon een auto op een blanco blad papier. Het is een heel leuke tekenactiviteit voor jonge kinderen, maar vergt duidelijk wel al een zekere tekenvaardigheid. 3-4 jaar lijkt me dus nog wat te jong, maar vanaf 5-6 jaar is het volgens mij zeker een aanrader.

De eerste maal dat ik over het krabbel concept las, was op deze blog. Ik dacht meten dat het een leuke manier was om de kinderen te leren creatief te denken. En blijkbaar ben ik niet de enige! Het lijkt er op dat de techniek ook frequent gebruikt wordt door leraars en door kinder psychologen die op die manier contact leggen met kinderen.

Ik ben nu een grote fan van het krabbel-tekenen met de kinderen. Als je denk dat jouw kinderen dit ook leuk vinden, probeer het dan zeker uit. En laat ons weten hoe het gegaan is.

This entry was posted in Creatief en knutselen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *