Een creatieve uitdaging voor kinderen: Teken iets dat niet bestaat

Niet zo lang geleden was er weer zo’n dag dat de kinderen er maar niet in slaagden om samen te spelen zonder ruzie te maken. Zowel Victoria (5) als Lukas (bijna 4) waren op oorlogspad en kwamen om beurt bij mij klagen over de ander. Ze hadden duidelijk nood aan wat afleiding! Een uitdagende teken opdracht bleek de perfecte afleiding voor beide.

Lukas en Victoria – zoals alle kinderen vermoed ik – vinden het fantastisch om uitgedaagd te worden. En ik leg nogal graag de nadruk op creativiteit, dus koos ik ervoor hun uit te dagen om iets nieuws en creatief te doen.

creatieve uitdaging voor kleuters - teken ietsdat niet bestaat

Veel heb je voor deze creatieve activiteit niet nodig: Een blad papier, enkele potloden of stiften en een kleuter die nood heeft aan een uitdaging 🙂

Ik legde een blanco blad papier voor hen neer en daagde hen uit om iets te tekenen dat niet bestaat. 

Eerst keken ze me nogal raar aan … “Maar mama, hoe kunnen we nu iets tekenen wat niet bestaat???”, vroegen ze me bijna in koor. Dus om hen op weg te helpen, deden we eerst een rondje waarbij we elk om beurt een voorbeeld gaven van iets wat niet bestaat. Er kwamen voorbeelden zoals “een meisje met ogen op haar buik” en “een maan met benen”. Eenmaal ze het concept doorhadden, waren ze dolenthousiast en begonnen aan hun kunstwerkje te tekenen.

creatieve uitdaging voor kleuters - teken ietsdat niet bestaat

Ik liet hen zelf kiezen tussen potloden, stiften of een pen. Lukas koos ervoor om de kleurrijke en abstracte toer op te gaan. Victoria koos dan weer voor een pentekening met de nadruk op de vele – niet bestaande – details.

creatieve uitdaging voor kleuters - teken ietsdat niet bestaat

Het leuke aan deze activiteit is dat ze het zelf zo grappig vonden dat ze bijna continue aan het tateren en het lachen waren. Ze waren zo uitbundig over de rare dingen die ze aan het tekenen waren, dat ze me helemaal opslorpten in hun enthousiasme. Mijn bedoeling was eigenlijk om hun rustig te laten tekenen en zelf gebruik te maken van het rustig moment om iets anders te doen. Niet dus … In plaast van te doen wat ik wilde doen, ben ik bij hen blijven zitten. Niet zo efficient, maar het was wel leuk en we hebben samen veel gelachen over de bizarre tekeningen.

creatieve uitdaging voor kleuters - teken ietsdat niet bestaat

Ik nodig je uit om de details in Victoria’s tekening te bewonderen:

  • Het meisje met benen op haar hoofd, armen in plaats van voeten en een collectie van ogen en paardestaartjes overal waar daar plaats voor was
  • De jongen met lange oren en varkensbeentjes, die aan het dromen is over zijn vriendinnetje
  • De trein met benen, voeten en hartjes aan alle kanten
  • En nog wat andere niet bestaande dingen

Ziet het er niet fantastisch uit?

Geef jij ook soms uitdagingen aan je kinderen? Als je het nog niet geprobeerd hebt, het is zeker en vast een aanrader. Je zal er verstelt van staan waar je kinderen allemaal toe in staat zijn en hoe leuk ze het vinden. Dus: probeer het zelf thuis ook uit en laat ons weten welke wilde ideeën er tevoorschijn komen!

This entry was posted in Creatief en knutselen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *