Heb je nog wat restjes waskrijt liggen en je weet niet goed wat er mee te doen? Je kan daarmee zelf waskrijt maken in verschillende kleuren en vormen.
Smijt je restjes waskrijt niet weg, je kan ze perfect recycleren! En het is bovendien ook een leuke creatieve activiteit voor kinderen. Hieronder lees je hoe je zelf waskrijt kan maken met je kinderen.
Ik was zelf alvast heel gemotiveerd om mijn waskrijt restjes te recycleren. Deze zomer heb ik de fout gemaakt om de doos waskrijtjes in de auto te laten liggen in de volle zon. De volgende dag had ik enkel nog een grote massa aan elkaar geplakt waskrijt waar de kinderen niets mee konden doen. Ik stond op het punt om het stuk waskrijt in de vuilbak te gooien, maar toen bedacht ik me dat ik ze beter kon recycleren.
Om zelf waskrijt te maken/recycleren heb je dit nodig:
- Een hoop restjes waskrijt, liefst in verschillende kleuren.
- Een mes, een hamer of iets gelijkaardigs om het waskrijt fijn te malen.
- Een siliconen bakplaat of bakvormen.
- Een oven, verwarmd op 150 à 180°C.
Zelf waskrijt maken – Onze stap voor stap aanpak:
- Met een mes heb ik de restjes waskrijt versneden tot kleine brokjes. Je kan dit eventueel ook aan je kinderen overlaten door de restjes waskrijt in een zak te doen en hen die dan te laten fijnkloppen met een hamer of zo.
- De kleine stukjes werden dan in een bakplaat met hart vormpjes geplaatst. Je kan uiteraard ook andere vormen gebruiken, maar ik raad je wel aan een siliconen bakplaat te gebruiken. Zo kan je het zelfgemaakte waskrijt achteraf gemakkelijk verwijderen.
- De bakplaat ging dan de oven in voor 10-15 minuutjes totdat alle was gesmolten was.
- Daarna liet ik de bakplaat een tijdje buiten op het koertje staan om af te koelen, zodat de was terug kon stollen.
- Daarna is het kwestie van de waskrijtjes uit de vormen te halen en de kinderen ermee te laten spelen!
Zelf waskrijt maken is een leuke en eenvoudige activiteit voor kinderen. En de kinderen leren er ook het één en ander van bij:
- Ze leren over kleuren en vormen en vooral over het mixen van verschillende kleuren. Ik besprak telkens met hen de verschillende combinaties en liet hen kiezen welke kleuren we zouden gebruiken.
- Ze krijgen ook een inleiding tot de fysica van het smelten van dingen op hoge temperatuur en het terug stollen ervan als ze afkoelen.
En voordat de nieuwe waskrijtjes in de doos gingen voor een latere kleur- en tekenactiviteit, hebben de kinderen er eerst nog mee gespeeld. Dat ging van het bewonderen van de levendige kleuren over het tellen van de waskrijtjes tot het maken van verschillende vormen en combinaties.
Dit is onze versie van het zelf maken van waskrijt. Er zijn tal van andere methoden om zelf waskrijt te maken, maar dit lijkt me de meest propere versie. Als je het over een andere boeg wil gooien, kan je ook je restjes waskrijt recycleren door er kaarsen van te maken (engelstalige link).
Heb je zelf nog andere ideeën om zelf waskrijt te maken met kinderen op een eenvoudige en propere manier?