Gekleurde spaghetti – zintuigen prikkelen voor kinderen van alle leeftijden

Een activiteit voor alle leeftijden met gekleurde spaghetti – Tof, kleurrijk en een beetje vuil

Deze keer voor ons weekend spel activiteit heb ik voor het eerst geëxperimenteerd met voedingskleurstof. Het resultaat: een pot gekleurde spaghetti voor een zintuigelijk ontdekkingsspel voor onze drie kinderen.

Een pot gekleurde spaghetti

Terwijl de kids hun ontbijt aanvielen, heb ik een pakje vaan 500g spaghetti gekookt om die daarna over verschillende potjes te verdelen. Samen met wat voedingskleurstoffen en een paar druppels olie had ik al snel pasta in 4 kleuren. Het ging al met al nog vrij vlot voor een eerste keer, hoewel ik veel meer kleurstof gebruikt heb dan ik oorspronkelijk verwachte (Ik heb uiteindelijk de drie potjes volledig opgebruikt). Maar het resultaat zag er fantastisch uit!

Gekleurde spaghetti in de speelhoek

Ik zette de pot gekleurde spaghetti in de speelhoek in de woonkamer om door de kids ontdekt te worden. Ik heb er baby Elena naast gezet op het zwangerschapskussen zodat ze volop kon ‘meespelen’. En dan afwachten hoe Victoria en Lukas erop zouden reageren en wat ze zouden doen.

First experimenting with the new toy

Victoria had het intrigerende object al snel opgemerkt en kwam dichterbij kijken. Lukas volgde snel en een paar seconden later waren ze enthusiast de spaghetti aand het mixen en hun nieuwe speeltje aan het ontdekken. Een heuse zintuiglijke ontdekkingstocht en heel veel plezier. De eerste ontdekking was dat spaghetti aan je handen blijft plakken …

sticky spaghetti

… een beetje later waren ze volop aan het proeven. Conclusie: gekleurde spaghetti smaakt net zo goed als gewone spaghetti, ook al zien ze er wat raar uit!

tasting the colored spaghetti

Victoria oefende haar fijne motoriek en probeerde een knoop te leggen in de spaghetti. Zonder veel succes …

making a knot from spaghetti is difficult

… dan maar proberen om de spaghetti samen te kneden tot balletjes, maar ook dat leek niet zo evident.

Lets squeeze the colored spaghetti

De kinderen hebben er volop van genoten en ik ook! Dit blijkt een perfecte activiteit waar ze alle drie, ongeacht hun leeftijd, kunnen meespelen en elk op hun eigen manier dingen kunnen uitproberen.

Na een morgen vol spaghetti genot, heb ik een deel van de gekleurde spaghetti in de diepvriezer gestoken voor later. De overschot ging in de frigo met een plastiekje erover voor een vervolg-sessie in de komende dagen.

This entry was posted in Creatief en knutselen and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Gekleurde spaghetti – zintuigen prikkelen voor kinderen van alle leeftijden

 1. leene says:

  Hoe tof is dit seg!
  Ik zag je blog via zappybaby en ben fan!
  Die gekleurde spaghetti wil ik eens in mijn peuterklasje uitproberen…vind je die kleurstoffen gewoon in de supermarkt?
  Liefs,
  leene

  • stefan says:

   Hey Juf Anneleen,
   Blij dat je ons ideetje leuk vindt. Laat ons zeker weten hoe het er in de peuterklas aan toe gaat.
   Die kleurstoffen kan je inderdaad gewoon in de supermarkt vinden (niet in alle, we hebben het zelf in de Delhaize gekocht) in pakjes van 3 tubetjes met blauwe, rode en gele kleurvloeistof.
   Groetjes,
   Stefan

 2. leene says:

  Dag Stefan,
  ik heb ze gekocht en ga het deze week uitproberen! Hopelijk gaat de kleurstof nog van de handjes af? Maar ‘k neem aan van wel, anders hadden jullie het hier niet zo positief bevonden waarschijnlijk 🙂
  Ik laat zeker iets weten!

  • stefan says:

   Hey Anneleen,
   Tof dat je het meteen gaat uitproberen. Als je schrik hebt van vlekken kan je eventueel rubber handschoenen dragen als je de spaghetti maakt, wij hebben het zonder gedaan en de paar vlekjes op onze handen waren de volgende dag verdwenen. Enkel in geconcentreerde vorm krijg je vlekken, beste is om te beginnen met een paar druppels en dan geleidelijk meer toe te voegen tot je de gewenste kleur hebt. Eenmaal de spaghetti gekleurd, dan geeft het niet meer af, dus voor onze kinderen was het geen probleem, anderzijds waren hun handjes wel wat vettig :-).

   Als je automatisch wil op de hoogte gehouden worden van onze updates en ideeën, kan je ons steeds per e-mail volgen en dan krijg je alle berichten in je mailbox (zie de knop E-mail in de rechterbalk)
   Groetjes,
   Stefan

 3. leene says:

  We hebben het in’t klasje gedaan! Supertof! Mijn peuters hebben ge-no-ten en ik ook!
  Dankjewel voor’t idee!

 4. nathalie says:

  Kan u mij vertellen wat voor kleurstof u gebruikt heeft aub en de kwantiteit.

  • stefan says:

   Beste Nathalie, sorry voor het late antwoord. Wij gebruiken gewone voudingskleurstof die je in de supermarkt kan kopen. De beschikbare merken verschillen per supermarkt. Qua hoeveelheid moet je maar een paar druppeltjes toevoegen als je zachte kleuren wil. Met een theelepel aan kleurstof bereik je meestal al mooie resultaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *