Speelgoed favoriet – Grote vloerpuzzel boerderij

Meisje met de grote vloerpuzzel
In deze categorie gaan we ongeveer elke maand één van onze favoriete speelgoedjes bespreken. De vloerpuzzel was een logsiche eerste keuze, gezien deze grote vloerpuzzel aan de basis lag van onze online speelgoedwinkel www.toya.be. Waarom we zo enthousiast zijn over een puzzel? Het is vooral de grootte en vorm van de stukken en de puzzeltekening die ons aanspreken, omdat ze toelaten om op verschillende manieren te puzzelen en er meer uit te halen dan bij een “gewone” puzzel.

Grote stukken in aparte vormen

Grote stukken in aparte vormen

Grote vloer wat?
Deze puzzel bestaat uit 30 puzzelstukken die afwijken van traditionele puzzels door hun aparte vormen en de grootte van de stukken. De grote puzzelstukken van stevig karton zijn gemakkelijk te hanteren voor kinderhandjes. En met de aparte vormen kan je kind de puzzel maken niet enkel op basis van de tekening maar eveneens de vormen van de stukken. Bovendien zijn 8 van de puzzelstukken sjablonen in de vorm van de dieren (of tractor) die ze voorstellen. Dit alles maakt de puzzel toegankelijker voor kleine kinderen dan een normale 30 stukkenpuzzel. Victoria kreeg deze puzzel toen ze 2,5 jaar was, maar het kan zelfs al vroeger.

Verschillende puzzel mogelijkheden en zo?

Puzzelen komt er meestal op neer de stukken aan je peuter te geven die dan de puzzel probeert te maken van A tot Z. Deze puzzel biedt een aantal alternatieven:

Puzzel zonder sjabloon stukken

  • Voor jonge peuters: Het idee komt eigenlijk van vrienden. Hun dochter was nog te jong voor zo’n grote puzzel. Maar in plaats van die dan nog in de kast te laten staan, maakten ze de puzzel zelf, behalve dan de 8 “dier” stukken. Zo maakten ze voor hun dochter een alternatief voor de klassieke houten 1-stuk inleg puzzel. Met de leuke dieren kan je die dan ook nog benoemen, geluiden namaken, … Met andere woorden je kan de puzzel aanpassen aan het ontwikkelingsniveau van je kind op dat moment.
  • Grote vloerpuzzel compleet De ‘Zoek naar …’ aanpak: Nadat de puzzel ‘af’ is, gaan we normaal nog 10 à 20 minuten door met het bespreken van de diverse elementen en details op de puzzel. Met vragen zoals “Waar is de vogel?” (of de appel, of de worm, of de …) en “Hoeveel … zijn er?” kan je nog even doorgaan, de ietwat moeilijker vragen gaan naar Victoria, de eenvoudige naar Lukas.

Waarschijnlijk zijn er nog andere manieren om het beste uit deze puzzel te halen. Speel jij hier op een andere manier mee? Laat het ons weten.

Over de puzzel en varianten ervan

Deze puzzel van Galt is van oorsprong van Engeland en komt in verschillende versies. Naast de boerderij versie waar we het hierboven over hadden, is er alvast ook een jungle en een bouwwerf versie. In België vind je deze puzzel in een aantal kleinere speciaalzaken voor speelgoed, maar natuurlijk ook op onze webshop www.toya.be.

This entry was posted in Speelgoed, spellen en apps and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *