Verras je kinderen met een verjaardag aftelkalender

In de aanloop van de 4de verjaardag van mijn zoon heb ik voor hem een verjaardag aftelkalender gemaakt. Zo werd het aftellen naar zijn verjaardag heel visueel en dat bleek uiteindelijk niet alleen leuk, maar ook heel handig 🙂

Waarom een verjaardag aftelkalender voor je kinderen een goed idee is
Ik had voordien zelf nooit aftelkalenders in huis gehad. Ik zag dat als een leuke gadget die niet aan mij besteed was. Maar ik veranderde snel van gedacht toen ik zelf kleuters in huis had. Dan merk je al snel dat kleine kinderen heel erg uitkijken naar hun verjaardag (en ook sinterklaas, kerst, …). Elke dag dat hun dichter bij de grote dag brengt, doet hun enthousiasme stijgen en hun geduld afnemen.

Ook Lukas leefde zo al enkele weken lang naar zijn verjaardag toe. Hij was heel enthousiast en elke dag – en soms vele malen per dag – vroeg hij mij hoeveel keer hij nog moest slapen tot het zijn verjaardag was. De eerste dag antwoordde ik met veel plezier, na enkele dagen en vele vragen, was dat enthousiasme al wat getemperd. Maar Lukas was oprecht geïnteresseerd om te weten hoe lang hij nog moest wachten. Om mijn geduld niet teveel op de proef te stellen, besloot ik om voor Lukas een verjaardag aftelkalender te maken.

De verjaardag aftelkalender maakte het voor hem heel duidelijk hoe lang hij nog moest wachten. En mij gaf het een beetje rust van de vele vragen. En omdat Lukas dol is op treinen, besloot ik om de aftelkalender in het thema “treinen” te maken. Ik moest dan ook geen enkele moeite doen om hem enthousiast te maken voor zijn verjaardag aftelkalender 🙂

Waarom een verjaardag aftelkalender voor je kinderen een goed idee is
Je had Lukas’ gezicht moeten zien toen hij die dag thuis kwam en de trein aftelkalender aan de muur zag hangen. Hij kon er zijn ogen niet afhouden. En vanaf dan mocht hij elke morgen een wagonnetje van de muur nemen en werd de trein aftelkalender elke dag een stukje korter. Dit hielp hem om het concept tijd, en vooral een “dag”, beter te begrijpen en naar zijn verjaardag toe te leven.

Toen ik de aftelkalender maakte, waren er nog 10 dagen te gaan naar zijn verjaardag, dus ik maakte een trein met 10 wagonnen. Lukas keek er elke morgen naar uit om een wagonnetje te mogen openen, want in elke wagon zat een kleine verrassing voor hem.

De trein verjaardag aftelkalender bleek uiteindelijk heel erg nuttig, niet alleen omdat het de kinderen met de notie tijd leerde omgaan, maar het was ook educatief op andere vlakken:

  • Een beetje wiskunde oefening: dagelijkse werden de resterende wagonnetjes geteld en op sommige dagen deden we ook enkele optel en aftrek oefeningen (bvb. Er zijn nog 6 wagonnetjes, hoeveel zullen er overmorgen nog zijn nadat we er 2 wegnemen?)
  • Delen met anderen: in elke wagon zat een verrassing, maar eveneens drie snoepjes of koekjes die Lukas moest delen met zijn 2 zussen
  • Geduld aanleren: hij moest telkens een dag wachten tot hij weer een wagonnetje van de muur kon nemen, dus hij leerde daarmee geduld te oefenen tot het weer morgen was.

In mijn volgende artikel zal ik uitleggen hoe ik de trein aftelkalender gemaakt heb en welke verrassingen ik voor Lukas gemaakt had.

Het was alleszins leuk om de verjaardag aftelkalender te maken en ermee bezig te zijn. De kans is dus groot dat ik er voor de volgende verjaardag in de familie opnieuw eentje maak. Victoria is alvast ook enthousiast en is al begonnen om haar verjaardag te plannen. In haar planning voorziet ze alvast een aftelkalender in het thema feeën. Gelukkig heb ik nog een viertal maand om na te denken hoe ik dat ga aanpakken 🙂

This entry was posted in Creatief en knutselen, Opvoeding en andere and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *