Welkom aan onze zelfgemaakte kindvriendelijke kerstboom!

Eerst een kleine bekentenis: we hebben bij ons thuis in geen jaren een kerstboom gehad. Tot op het punt dat Victoria’s juf mij discreet vroeg of we in mijn cultuur geen kerst vieren want ze had in de klas verteld dat we geen kerstboom hebben.

Zonder kerstboom ben je in deze tijd van het jaar een buitenbeentje, maar ik ben nog niet klaar om een stuk bos in mijn woonkamer binnen te laten. Het neemt veel plaats, geeft vuiligheid en je moet zo’n honderd keer per dag “blijf van die boom” zeggen tegen de kinderen. Gelukkig zijn er tal van alternatieven en deze kerstboom van vilt is mijn absolute favoriet.

Het begint allemaal met een groot stuk groene vilt. Om een symmetrische boom te bekomen, heb ik de vilt in twee gevouwen, er de vorm op getekend en ze dan uitgeknipt.

Knutselen met kinderen - Uitknippen van de zelfgemaakte kerstboom

Daarna heb ik op alle hoeken plakband geplakt om de boom aan de muur te hangen.

Knutselen met kinderen - Plakband op de zelfgemaakte kerstboom

Enkele dagen ervoor had ik met Victoria al een hoop kerstballen gemaakt.

Zelfgemaakte kerstballen van de kinderen

Dus alles wat ons nog te doen stond, was de kerstboom versieren. En alle drie de kinderen hebben daar enthousiast aan deelgenomen. Er is geen lijm nodig om de ballen aan de kerstboom te hangen, de statische elektriciteit is voldoende. Zo kon zelfs Elena (14 maand) meehelpen om het onderste deel van de boom te versieren en ze deed dat heel goed!

Knutselen met kinderen - zelfgemaakte kerstboom

En dus vanaf nu hebben wij onze eigen kindvriendelijke kerstboom in huis. Bovendien neemt deze boom niet veel plaats in beslag, maakt hij geen vuiligheid en kan hij telkens opnieuw gebruikt worden!

Knutselen met kinderen - spelen met de zelfgemaakte kerstboom

Voor onze kerstboom hebben we het volgende gebruikt:

 • Een heleboel vilt, vooral een groot stuk groen voor de boom en een hoop kleine stukjes in verschillende kleuren voor de kerstballen en de ster.
 • Een schaar, perforator, plakband en krijt.
 • Verschillende decoratiematerialen zoals parels, draden, glitter verf, stoflijm, ….
 • Voorgesneden stukjes velt (Voor de kleine ballen en de harten).

Wat hebben we van deze activiteit geleerd?:

 • De drie kinderen hebben hun fijne motoriek geoefend. Victoria (4,5 jaar) terwijl ze de kerstballen versierde en Lukas (3) en Elena(1) terwijl ze de kerstballen in de boom hingen.
 • Samenwerken en samenspelen. Dit was één van de eerste malen dat Elena mee kon spelen en de pret door 3 moest gedeeld worden.

Voor alternatieve kerstboom knutsel activiteiten kan je onze artikels lezen over de kerstboom van WC rollen en de 10 minuten kerstboom.

This entry was posted in Creatief en knutselen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Welkom aan onze zelfgemaakte kindvriendelijke kerstboom!

 1. Cathalijn says:

  Mooi gedaan en leuk voor de peuters.
  Blijven de ballen zo hangen of moet er klittenband op?
  Grt juf cathalijn

  • stefan says:

   Hey Juf Cathalijn, de ballen blijven er zo aan hangen als je ze niet te zwaar maakt. Gewoon met vilt versiering is het dus ok, maar als je de ballen versierd met pareltjes of zo, kan het wel eens zijn dat ze te zwaar worden en kan je er best een stukje velcro of zo op plakken.
   Groetjes, Stefan

 2. liesbeth says:

  Beste,
  Ik ben onthaalmoeder en dit lijkt me erg leuk en creatief voor de speelruimte, gezien een echte kerstboom teveel plaats inneemt.
  Welk soort vilt hebben jullie gebruikt en waar heb je die gevonden?
  Wat zijn de maten van jullie boom?

  Gr liesbeth

  • stefan says:

   Dag Liesbeth, wij hebben vilt gebruikt van 2mm dik en 1m80 breed. Onze boom is dus ongeveer zo’n 1m80 hoog. Wij hebben een groot stuk vilt gekocht in een lokale stoffenwinkel, maar je kan die ook in online winkels vinden, zoals deze: http://www.stoffen.net/search.go?q=Vilt
   Groetjes, Stefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *