7 tips om “boodschappen doen” met een peuter vlot te laten verlopen

Als ik denk aan de combinatie kinderen en supermarkt, dan denk ik spontaan aan die Durex spot van enkele jaren geleden met de vader en zijn zoon die de winkelt bij elkaar schreeuwt voor een zak snoep.

Ik heb in mijn vorige post al wat persoonlijke ervaringen gedeeld, maar laat ons nog wat dieper ingaan op de trip naar en in de supermarkt zelf. Hier zijn enkele trucs die ikzelf gebruik om de tocht met mijn kinderen door de supermarkt vlot te laten verlopen:

  1. Nee zeggen zonder “nee” te zeggen: Over de laatste jaren heb ik mezelf geleerd hoe ik mijn peuter ervan kan overtuigen om die lekkernij in zijn handen niet te kopen, zonder dat er hysterie bij te pas komt. Wat dacht je van de uitleg “Hmm, die meneer van de winkel heeft dat speciaal hier zo gelegd en als wij dat wegnemen zal die meneer heel triest zijn” of “We hebben al zo van die koekjes thuis, veel beter dan deze”. Je kan ook proberen met “Deze zijn niet goed, als we die allemaal opeten dan doet onze buik pijn”, “Dat is alleen voor de grote mensen”, …
    Als ze gezonde dingen willen kopen, dan is er natuurlijk geen nood aan uitvluchten 🙂

jongen koopt groenten in de supermarkt

  1. Wees klaar om soms “Ja” te zeggen, minstens één keer: Ik laat de kinderen meestal 1 ding zelf uitkiezen. In het beste geval kiezen ze dan iets wat ik toch had willen kopen. Ik vind het bijvoorbeeld gemakkelijk om hen de koekjes te laten kiezen voor hun 4-uurtje op school.
  1. Zorg dat ze iets in hun handen hebben: Als je wil vermijden dat ze in het wildeweg door de winkel crossen, dan is het handig om hen iets in hun handen te steken. Ideaal hiervoor zijn de kleine winkelkarretjes die je vaak vindt, maar je kan hen ook een zak of een tas geven.

2 kinderen met hun winkelkarretjes

  1. Geef hen keuzes, laat hen beslissen: Je kan dit beschouwen als een alternatieve manier om “nee” te zeggen. Als ze eens te meer aankomen met iets lekkers dat ze willen kopen, dan leg ik hen uit dat ze al koekjes hebben gekozen en we niet alletwee de lekkernijen kunnen kopen. Dan laat ik hen kiezen wat ze willen. Het feit dat het hun eigen beslissing is, is meestal voldoende om de zaken onder controle te houden.
  1. Beïnvloed de keuze waar nodig: Stel dat hun koekjes al in de kar liggen en ze aankomen met een zak snoep of zo en ze kijken me aan met van die smekende oogjes. Ik leg hen dan uit dat ze moeten kiezen tussen de koeken en de zak snoep. Maar ik vertel er in één adem ook bij dat de juf geen snoep toelaat in de klas, dus als ze de zak snoep kiezen, dan hebben ze niets om mee te nemen naar school. Ik heb ze nog nooit de zak snoep zien kiezen 🙂
  1. Betrek hen zoveel mogelijk bij het winkelen: Je vermijdt best dat ze zich gaan vervelen, maar meer dan dat, kinderen zijn er gewoon dol op als ze kunnen helpen en meedoen met de grote mensen. Ik vertel hen waar ik naar op zoek ben en dan helpen ze zoeken, of ik laat ze helpen om de groenten te wegen, het karretje te duwen, onze boodschappen op de band te leggen, … Geef je peuter vanalles te doen tijdens je winkeltocht en geniet van het “teamwork”.

meisje helpt bij het winkelen

  1. Maak er een spel van: Dit is de ultieme vorm van het betrekken van je peuters bij het boodschappen doen. Maak van het winkelen een interessant spel en maak het leuk voor jullie beiden.

Deze 7 trucs hebben alleszins mijn uitstapjes naar de supermarkt een pak gemakkelijker gemaakt dan voordien. Alle kinderen zijn natuurlijk anders, dus pas gerust aan in functie van de capriolen van je eigen kids 🙂 Heb jij zo van die speciale trucs die je gebruikt met jouw kinderen?

This entry was posted in Opvoeding en andere and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *