Opgelet: kleuters maken de winkel onveilig!

Hoe maak je van boodschappen doen met kinderen een leuke ervaring? 

Toen mijn eerste kind nog een baby was, ontdekte ik al snel dat ze dol was op winkelen in de supermarkt. Fascinerend was dat, zo vanuit haar stoeltje kijken naar al die kleurrijke producten op de rekken terwijl die voorbij schoven. Winkelen was toen nog een rustige activiteit. Daar kwam defintief een einde aan toen de baby opgroeide tot een energieke peuter …

Ik zie het nog zo voor me – noem het maar een duidelijk gebrek aan ervaring – die dag dat ik met mijn twee peuters naar de supermarkt ging. Ikke, enige volwassene, tegen 2 enthousiaste peuters. In een supermarkt vol met leuke dingen, of gevaarlijke dingen, hangt ervan af aan wie je het vraagt! Ik herinner het me nog als was het gisteren. Victoria was druk in de weer allerlei lekkers in ons mandje te laden, terwijl Lukas als een dolleman door de gangen liep zich niet bewust van alle andere mensen in de winkel. Op één of andere manier ben ik thuis gekomen, veel later dan gepland, met een hoop dingen die ik niet wilde kopen en de helft van mijn shoppinglijstje bleek dan nog te ontbreken.

Meisje doet oodschappen met haar papa

Sindsdien heb ik een andere aanpak wat winkelen betreft …

Allereerst doe ik nu veel meer boodschappen online dan voordien. Met een collect & go systeem bestel ik mijn boodschapen met enkele klikken. De dag erop ga ik ze ophalen op een bepaald tijdstip. Een gemakkelijke oplossing en ik zou bijna niet meer zonder kunnen. Het is zelfs ok om de kinderen mee te nemen op de afhaal trip. Op enkele minuten ben je binnen en buiten, ze hebben amper de tijd om de boel op stelten te zetten 🙂

We gaan natuurlijk van tijd tot tijd ook nog eens gewoon naar de supermarkt. Maar daarbij stel ik mezelf de regel dat ik geen supermarkt binnenga met een overmacht aan kleuters jonger dan 5. Dus gaan we meestal met evenveel volwassenen als kinderen. Dat kan nog altijd een uitdaging zijn, maar is doenbaar, zeker als je je goed voorbereid …

Meisje koopt koekjes in de winkel

3 tips voor de voorbereiding van een zorgeloze supermarkt uitstap met kleuters:

  1. Maak je boodschappenlijstje op voorhand: Het ligt misschien aan mij, maar als ik moet opletten dat de kinderen niets dom doen en terzelfdertijd nadenken wat ik wil kopen, dan vergeet ik garantie de helft. Bovendien is er veel kans dat die kleuter van mij verveeld geraakt voor ik beslist heb wat we eten vandaag.
  2. Neem geen uitgehongerde kleuter op sleeptouw in de supermarkt: Behalve het feit dat hij al het lekkers dat hij ziet zal willen kopen, zal je waarschijnlijk aan de kassa aankomen met een aantal open zakken en halfopgegeten koeken. Als het echt niet anders kan, raad ik aan om bij de brood afdeling te beginnen en je kleuter een stokbrood te voederen voor je verder gaat!
  3. Het helpt ook als je weet waar je wel en waar je niet moet zijn in de winkel: Als je geen koekjes op je lijstje staan hebt, passeer dan ook niet aan de koekjes rekken. De dichtsbijzijnde winkel waar ik vaak ga heeft de koekjes afdeling dicht bij de ingang. Dus als ik geen koeken wil kopen, dan maak ik een omleiding via de dranken afdeling waar de verleiding heel wat kleiner is.

Natuurlijk kan je nog heel wat meer doen, maar voor mij zijn dit zowat de drie basis regels om zonder kleerscheuren uit de winkel te komen.

 

This entry was posted in Opvoeding en andere and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *